Ontdek de wereld
Dilmah Family
Dilmah in Hospitality and Food service
Integrity & Ethics
Dilmah Tea Inspired
Leisure and Hospitality
Knowledge & Training
Online Shop
Thee & Gezondheid
Dat thee vele gezondheidsvoordelen heeft en dat de natuurlijke, bioactieve stoffen in thee essentiële elementen zijn in een gezonde levensstijl, wordt uitgelegd in de eerste zin van Kakuzo Okakura's filosofische verhandeling over thee uit 1906, The Book of Tea: "Thee begon als medicijn en groeide uit tot een drank."
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat Aziaten eeuwenlang geloofden - dat groene en zwarte thee krachtige natuurlijke antioxidanten bevatten die theedrinkers kunnen beschermen tegen vele degeneratieve ziekten.
De belangrijkste degeneratieve ziekten zijn vandaag de dag hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, kanker en diabetes. Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in groene en zwarte thee het risico op deze ziekten verminderen en bovendien helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.
Is groene thee beter dan zwarte thee?

Zowel groene thee als zwarte thee wordt gemaakt van de jonge blaadjes van de theeplant (Camellia sinensis). De verschillen in het eindproduct zijn te wijten aan de verschillende methoden die worden toegepast bij de verwerking van de blaadjes. In zwarte thee worden de polyfenolische verbindingen, bekend als catechines, tijdens de verwerking omgezet in theeflavines en thearubigines, terwijl deze in groene thee onveranderd blijven. Dit is het belangrijkste verschil tussen groene thee en zwarte thee. De samenstelling van andere componenten is vergelijkbaar. De meeste van de gunstige eigenschappen van thee zijn te danken aan de aanwezigheid van hoge hoeveelheden van deze polyfenolische verbindingen. Uit onderzoek blijkt dat polyfenolische verbindingen in zowel groene thee als zwarte thee dezelfde gunstige effecten hebben.
Hoeveel cafeïne zit er in thee, vergeleken bij koffie?

De hoeveelheid cafeïne in een kopje thee of koffie hangt af van vele factoren, zoals de soort thee of koffie, de wijze van verwerking, het zetten, enz. Over het algemeen bevat koffie echter grotere hoeveelheden cafeïne dan thee. Een gemiddeld kopje thee kan 15 - 60 mg cafeïne bevatten, terwijl het in koffie 60 - 150 mg kan zijn.
Als ik melk aan mijn thee toevoeg, zal dat ten koste gaan van de gezondheidsvoordelen van de thee?

De meeste van de gunstige eigenschappen van thee zijn te danken aan de aanwezigheid van hoge hoeveelheden polyfenolische verbindingen in thee. Om de gunstige effecten te verkrijgen worden de polyfenolen uit het spijsverteringskanaal geabsorbeerd in de bloedbaan. Onderzoek wijst uit dat de toevoeging van melk de absorptie van polyfenolen niet verandert. Daarom vermindert de toevoeging van melk de gezondheidsvoordelen van thee niet.
Is de consumptie van thee gunstig voor het geheugen?

Veel onderzoek is uitgevoerd om na te gaan of bepaalde componenten gunstige effecten hebben op de cognitieve functie (alle geestelijke vermogens en processen die verband houden met kennis, waaronder; aandacht, geheugen, begrip. oordeel en evaluatie, redeneren, probleemoplossing en besluitvorming). Deze studies hebben aangetoond dat met name cafeïne en theanine, de cognitieve functie kunnen verbeteren. Verder hebben onderzoeken aangetoond dat thee gunstige effecten kan hebben op de ziekte van Alzheimer. Uit de tot nu toe uitgevoerde studies is het echter moeilijk te concluderen of theeconsumptie het geheugen op oudere leeftijd daadwerkelijk zou verbeteren.
Hoeveel kopjes thee moet ik drinken om de gewenste gezondheidsvoordelen te verkrijgen?

Thee kan worden beschouwd als een onderdeel van een gezonde voeding, omdat het naast de hydratatie van het lichaam heilzame effecten heeft. Daarom is thee een drank die geschikt is als deel van de dagelijkse vochtbehoefte. De antioxiderende werking van de polyfenolen in thee wordt erkend als het belangrijkste positieve effect van thee. De consumptie van vier kopjes per dag wordt beschouwd als een voldoende hoeveelheid om deze positieve effecten te verkrijgen.
Als ik mijn thee langer laat trekken, zal dat dan het cafeïnegehalte verhogen?

De extractietijden van cafeïne kunnen variëren in verschillende soorten thee. In de meeste commercieel verkrijgbare theeën wordt cafeïne snel geëxtraheerd. Ongeveer 80% van de cafeïne in thee wordt in de eerste minuut afgegeven, na 3 minuten is dat ongeveer 90%. Langduriger trekken zal de hoeveelheid cafeïne nog slechts licht verhogen.
Heeft thee invloed op de opname van ijzer?

IJzer is in twee vormen aanwezig in onze voeding. ‘Heemijzer' komt voor in vlees en vis en 'non-heemijzer' in voedingswaren van plantaardige oorsprong. Thee beïnvloedt de opname van heemijzer niet, maar als het wordt geconsumeerd bij de maaltijd, vermindert het wel de opname van non-heemijzer. Vlees en vis bevatten relatief grotere hoeveelheden ijzer in vergelijking met voedingswaren van plantaardige oorsprong. Als uw dieet rijk is aan vlees en vis, zal de theeconsumptie tijdens de maaltijd geen invloed hebben op het ijzerggehalte in uw lichaam. Als uw dieet echter voornamelijk vegetarisch is is kan het raadzaam zijn om thee niet bij de maaltijd, maar tussen de maaltijden door te nuttigen.
Heeft verse thee meer gezondheidsvoordelen dan minder verse thee?

Heeft het drinken van thee tijdens de zwangerschap invloed op de foetus?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af of de inname van cafeïne het risico op een miskraam verhoogt en invloed heeft op de gezondheid van de foetus.
Cafeïnegebruik van ongeveer 3,5 tot 5 kopjes thee per dag had geen effect op het geboortegewicht, de lengte van de geboorte en de hoofdomtrek van de baby. Een vervolgonderzoek op de leeftijd van acht maanden, vier en zeven jaar bracht ook geen effect van cafeïnegebruik op de motorische ontwikkeling of intelligentie van het kind aan het licht.
Bij zwangere vrouwen wordt de cafeïne minder snel afgebroken dan bij niet-zwangere vrouwen, daarom wordt een matige consumptie van ongeveer 3-4 kopjes per dag aanbevolen voor vrouwen tijdens de zwangerschap.
Kan groene thee helpen om gewicht te verliezen?

Langdurige consumptie van theecatechines kan gunstig zijn bij overgewicht en diabetes type II en kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Verder onderzoek dat voldoet aan de internationale normen moet worden uitgevoerd om de farmacologische en klinische effecten van groene thee te monitoren en de werkingsmechanismen ervan te verduidelijken.
Heeft fluoride in thee gevolgen voor de mondhygiëne?

Theeplanten hopen fluoride op in hun bladeren. In het algemeen bevatten de oudste theebladeren de meeste fluoride. De meeste thee van hoge kwaliteit wordt gemaakt van de knop en/of van de eerste twee tot vier bladeren; de jongste bladeren van de plant. Blokthee, een samengeperste thee van lagere kwaliteit, wordt gemaakt van de oudste theebladeren en bevat vaak zeer veel fluoride. Symptomen van overtollig fluoride (d.w.z. tand- en skeletfluorose) zijn waargenomen bij Tibetaanse kinderen en volwassenen die grote hoeveelheden blokthee consumeren. De fluoridegehaltes in groene, oolong en zwarte thee zijn over het algemeen vergelijkbaar met de aanbevolen dosis voor het voorkomen van cariës (gaatjes). Het is dus onwaarschijnlijk dat de dagelijkse consumptie van maximaal één liter groene, oolong of zwarte thee tot een hogere fluoride-inname zal leiden dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het fluoridegehalte van witte thee is waarschijnlijk lager dan dat van andere theeën, aangezien witte thee wordt gemaakt van de knoppen en de jongste bladeren van de theeplant.
Het is gebleken dat niet alleen fluoride, maar ook de polyfenolen in thee helpen om tandbederf te verminderen. Recent onderzoek heeft verder aangetoond dat thee de groei van andere schadelijke micro-organismen in de mondholte remt.
Thee en beroertes

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de polyfenolen in thee een antioxiderende werking hebben. Verdere studies hebben aangetoond dat deze antioxidanten worden opgenomen in de bloedcirculatie en het spijsverteringskanaal. Deze bevindingen geven aan dat het drinken van thee helpt om het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en kanker, veel voorkomende degeneratieve ziekten, te verminderen.
Thee voor een lang en vitaal leven

Onderzoeker Dr. Weisburger concludeert uit recente studies dat zes of meer kopjes thee per dag bijdragen aan een gezonde veroudering. Thee kan de elasticiteit van de huid herstellen en tests hebben aangetoond dat het het geheugen verbetert.
In bevolkingsgroepen waar regelmatig thee drinken een onderdeel is van de levensstijl, zoals in Japan en India, leven mensen waarschijnlijk tot op hoge leeftijd in goede gezondheid. Ook hebben experimenten uitgewezen dat dieren die antioxidanten krijgen toegediend, langer leven.
Hoeveel theofylline, een stof die effectief is bij het verminderen van astma, zit er in een kopje thee?

Theofylline is een alkaloïde in thee, die fungeert als een milde bronchusverwijder. In getrokken thee zijn sporen van theofylline aanwezig; slechts ongeveer 1 mg/L, wat aanzienlijk minder is dan een therapeutische dosis. Thee wordt van oudsher gebruikt voor de behandeling van milde astma en bronchitis, maar mag niet als medicijn worden beschouwd. Het verschil in de hoeveelheid theofylline tussen groene en zwarte thee is verwaarloosbaar..
Bevat het papier van het theezakje Epichloorhydrine?

Sommige bronnen beweren dat het gebruik van papieren theezakjes nadelige effecten heeft op de gezondheid, omdat ze behandeld zijn met epichloorhydrine, wat beschouwd wordt als een potentieel kankerverwekkende stof. De beweringen zijn op zijn best slecht geïnformeerd en misleidend en de bewering dat epichloorhydrine wordt gebruikt om het papier van een laagje te voorzien, is onjuist.
Het gebruikte materiaal van het filterpapier voldoet volledig aan de relevante wettelijke voorschriften en richtlijnen:
- Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad
- Amerikaanse FDA-regelgeving 21 CFR Ch. I §176.170+176.180
- Duitse levensmiddelen-, consumenten- en diervoedercode (LFGB) §30+31