Ontdek de wereld
Dilmah Family
Dilmah in Hospitality and Food service
Integrity & Ethics
Dilmah Tea Inspired
Leisure and Hospitality
Knowledge & Training
Online Shop
Hoe zet ik het perfecte kopje thee?
Er is maar één juiste manier om thee te zetten. Volg onze eenvoudige richtlijnen om er zeker van te zijn dat uw kopje Dilmah perfect bereid is.
Regel #1
Kiezen voor goede thee heeft aandacht nodig

Rule #1
Goede thee is niet duur, maar ook niet goedkoop. Thee is een betaalbare luxe, maar het kiezen van goede thee vereist enige aandacht. Thee gemaakt op de traditionele, ambachtelijke manier – de zogenaamde orthodoxe methode – behoudt de verfijning die de bodem en de klimatologische factoren teweegbrengen. Thee verpakt aan de bron, met behoud van de zuiverheid van zijn oorsprong – single origin, single region of single estate tea – is het beste.
Regel #2
Bescherm uw thee

Regel #2
Kenners slaan hun wijnen op in geconditioneerde kelders en sigaren in humidors. Thee dient ook zorgvuldig bewaard te worden, want thee is hygroscopisch; het neemt vocht en geuren op. Bescherm uw thee in een luchtdichte verpakking en houd het uit de buurt van vocht, hitte, licht en geuren. Bewaar de thee op een koele en droge plaats, nooit warmer dan 30 graden Celsius. Voor opslag op middellange termijn, bewaart u uw voorraad in een luchtdichte zak of keramische container in de koelkast.
Our leaf teas

Our leaf teas
Onze bladthee wordt geleverd in luchtdichte hersluitbare verpakkingen.

Regel #3
Water

Regel #3
Een kopje thee bestaat voor 99% uit water; de kwaliteit van het water is dus is net zo belangrijk als de thee zelf. Water dat veel mineralen bevat – met name calcium of magnesium (hard water), water dat gechloreerd of gepekeld is, ontzout zeewater of water dat meerdere malen gekookt is, is niet geschikt om thee van te zetten. Thee is delicaat en het genot van thee komt voort uit de combinatie van geur, helderheid, kracht, smaak, body en textuur. Een slecht gewassen theepot kan dat genot beïnvloeden. Bronwater is over het algemeen het beste, behalve als je bijvoorbeeld in Stockholm woont, waar het leidingwater afkomstig is van gletsjers en perfect is. Water in Londen is oké om te drinken, maar eigenlijk niet goed genoeg voor het zetten van thee. Als het water in uw gebied 'hard' of mineraalrijk is of chloor, fluoride of andere chemicaliën bevat, moet u een goed koolstoffilter gebruiken. Deze zijn algemeen beschikbaar voor huishoudelijk of professioneel gebruik.
Eén thee, twee karakters...
Het belang van water

bron: www.integritea.org, de blog van de Theemaker
Twee mokken thee, gemaakt met dezelfde Dilmah Single Origin pure Ceylonthee, precies even lang getrokken (3 minuten), in identieke porseleinen mokken onder dezelfde omstandigheden, maar toch heel anders.
De één heeft helderheid, diepte en kracht, met de prachtige balans van rijkdom en smaak die kenmerkend is voor de Ceylon's Dimbula regio. De andere is scherp, zonder diepte en kracht en zonder de uiteenlopende tonen en complexiteit van de andere thee. Ze zien er ook verschillend uit: de eerste heeft een heldere bordeauxrode kleur, met een vleugje oranje aan de rand, waar de thee het witte porselein ontmoet, de tweede is modderig bruin, met een 'huid' die aan de oppervlakte zweeft. De boosdoener? Water. Specifieker: Londens water. De thee in beide mokken zou in theorie identiek moeten zijn, maar het verschil is dramatisch.
De 'huid' of 'theeschuim' is niet erg aantrekkelijk om naar te kijken en geeft vlekken op het porselein, hoewel het niet schadelijk is. Het is het resultaat van de hoogmoleculaire complexen die worden gevormd door de invloed van calcium en bicarbonaat op het vloeibare wateroppervlak. Op zeer sterke thee wordt weinig schuim gevormd, omdat de zure theepolyfenolen zelf het bicarbonaat gedeeltelijk neutraliseren.
Het schuim kan worden verwijderd door het calcium te filteren, of door zuren toe te voegen om het bicarbonaat om te zetten in CO2. De beste optie is echter om het schuim helemaal niet te laten ontstaan, en dat is door goed water te gebruiken. Het belang van water wordt vaak onderschat.
In Zweden, Nieuw-Zeeland of Schotland is de kwaliteit van het water over het algemeen zo goed, dat een zeer bevredigende thee kan worden gezet met water uit de kraan. Op veel plaatsen – Londen, Adelaide, Singapore en vele andere steden waar water wordt gerecycled – kan 'hard' water de kwaliteit van zelfs een uitstekende thee ernstig verminderen.
Hoe verfijnder de thee, hoe rampzaliger hard water is. Typisch voor thee die met hard water wordt gezet, is dat de kleur en kracht zich in minder dan een minuut ontwikkelen. De kleur is echter meestal modderig bruin of bijna zwart, in plaats van de meer gewenste tinten. Er is bijna geen verschil meer tussen verschillende soorten thee. Of het nu een lichte en typisch gouden Engelse Afternoon is, of een sterke en typisch mahoniekleurige Ceylon Supreme, ze lijken allemaal op elkaar, meestal met een troebel laagje aan de oppervlakte.
Eén thee, twee karakters...
Het belang van water

bron: www.integritea.org, de blog van de Theemaker
Bronwater (niet koolzuurhoudend) van goede kwaliteit verdient de voorkeur. In het bovenstaande voorbeeld gebruikte ik een redelijk betaalbaar bronwater (Tesco Ashbeck Mountain Spring Water, van minder dan 1 pond voor 5 liter, genoeg voor 20 grote mokken thee). Andere voorbeelden van goed bronwater zijn Vittel, Evian, Highland Spring. Als alternatief kan een waterfilter een optie zijn, zoals die van Brita, die gebruikmaakt van actieve koolstof om de hardheid te verminderen en zware metalen, chloor en onzuiverheden uit het water te verwijderen.
Regel #4
Kokend water

Het opnieuw koken van water is geen goed idee, omdat het opgeloste gassen kan afbreken zodat de concentratie van nitraten, fluoride en andere ongewenste elementen toeneemt, en voor thee is dat slecht.
Gebruik in een professionele omgeving een samovar met een goede thermostaat om het koken tot een minimum te beperken, gebruik thuis een waterkoker en steeds vers water.
Regel #5
Dosering

Met het zetten van thee onttrek je de weldaad die de natuur heeft veroorzaakt in de zwarte, groene of witte theebladeren. Het gebruik van de juiste hoeveelheid theebladeren voor de hoeveelheid thee die u wilt zetten is van cruciaal belang, net als de methode. Er zijn verschillende manieren om thee te zetten, met verschillende formaten theepotten en verschillende verhoudingen, maar de meest efficiënte manier is de volgende: Gebruik 2,5 g thee per 220 ml water. Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.

Regel #6
Watertemperatuur en trekduur


Regel #7
Roeren

Zodra de thee en het vers gekookte water zijn gecombineerd, hebben de bladeren de neiging om zich op de bodem van de theepot te vestigen, waardoor het contact tussen de theebladeren en het water wordt verminderd. Roer daarom de thee, voor een goede extractie. Zwarte thee moet gedurende 3 minuten trekken, roer halverwege deze tijd opnieuw en nogmaals voor het opdienen. Oolong en groene thee hoeven maar 2 minuten te trekken.
Regel #8
De juiste temperatuur om te consumeren

Na het zetten moet de thee in warme koppen worden gegoten en de thee die in de theepot achterblijft, moet in een andere pot worden overgegoten, zonder de theebladeren, om bitterheid te voorkomen. De thee mag niet te heet worden geconsumeerd. 65 graden Celcius is de beste temperatuur om de thee te drinken, hoewel dat natuurlijk ook van de persoonlijke voorkeur afhangt.
Regel #9
Verbeteringen toevoegen

Melk mag alleen worden toegevoegd aan een sterk gezette zwarte thee. Gebruik alleen warme melk omdat koude melk de thee snel zal afkoelen – en thee moet altijd warm worden gedronken. Wij raden aan om witte suiker te gebruiken en geen bruine suiker, vanwege het gekarameliseerde smaakprofiel. Andere mogelijke toevoegingen zijn honing, muntblaadjes, of kaneel. Respecteer het smaakprofiel van de thee: de thee moet bestand zijn tegen de verbeteringen, het mag geen afbreuk doen aan de smaak.
Regel #10
Weet wanneer u de regels moet overtreden

Wanneer u theecocktails maakt of thee op culinaire wijze gebruikt, kook de thee dan in tot een concentraat. De smaak, textuur en geur van de thee moet duidelijk herkenbaar zijn in de drank of het gerecht. Ten tweede, maar net zo belangrijk: respecteer de thee - elke thee heeft zijn eigen smaak, kracht, textuur, geur en de thee die u kiest moet deel uitmaken van een harmonieuze samenstelling van ingrediënten. Thee kan de basis zijn voor het schuim in een cocktail, het kan over een salade worden gestrooid. De mogelijkheden zijn onbegrensd.
Regel #11
Presentatie van thee
De waardering voor thee begint al bij de bereiding. Het gaat verder via het oog, evolueert naar de neus en manifesteert zich uiteindelijk op de tong. Bij de presentatie van een boeiende thee-ervaring is het betrekken van de gast bij de bereiding van de thee een belangrijk aspect. Elke thee heeft een verhaal dat verbonden is met zijn terroir en dat verhaal, over de theebladeren en de wijze van het bereiden van thee zijn belangrijke elementen van een inspirerende ervaring. De kennis van thee uit verschillende regio's, de variatie, de verschillen in uiterlijk, geur en smaak zorgen voor een verhoogde zintuiglijke waardering en die kennis zal waarschijnlijk leiden tot een meer avontuurlijke benadering van thee.
De fysieke presentatie van thee is net zo belangrijk als in het geval van eten en wijn. De delicatesse en kwaliteit van het servies heeft een significante invloed. Thee geserveerd in een grove keramieken mok is perceptueel anders dan dezelfde thee geserveerd in fijn porselein of glas. De presentatie van de thee zou idealiter moeten voortbouwen op de drie zintuigen – zicht, reuk en smaak, door de gast te mee te nemen op een reis langs deze elementen, in een visueel en functioneel aangename stijl.

CAFÉ

BREAKFAST BUFFET

FINE DINING
